Juhlakengät kiiltäviksi

Juhlavuositehtävä kategoriassa PUUHAA KOTIIN

Nahkaiset vaelluskengät kaipaavaat säännöllistä huoltoa. Pitkille vaelluksille kannattaa varustautua tukevilla, nahkaisilla vaelluskengillä. Hyvin hoidetut, jalkaan istuvat popot kulkevat mukana monta vuotta ja ovat vaelluksella parhaat kaverit! Tässä seuraa olennaisia ohjeita kenkien käsittelyyn, joita voit vastedes aina hyödyntää. Ohjeiden lopuksi saat vielä oman tehtävän vaelluskenkiesi hoitamisesta juuri nyt.

Vaelluksen aikana kenkiä hoidetaan iltaisin, kun päivän taival on kävelty:

 • Ota kengistä pohjalliset pois ja laita ne kuivumaan esim. puunoksalle tai lämpimälle kivelle.
 • Jos kengät ovat kastuneet, niitä voi yrittää kuivattaa laittamalla sisälle ilmavasti rypistettyjä sanomalehden sivuja. Muista kenkiä nuotiolla tai kaminan ääressä kuivattaessasi vanha sananlasku ”missä voi sulaa, siellä nahka palaa” eli pidä kengät paikassa, jossa kämmenselällä kokeilemalla tuntuu mukavan lämpimältä, ei kuumalta.
 • Muista laittaa kengät yöksi paikkaan, jossa ne eivät kastu.

Vaelluksen jälkeen kengät ensin kuivatetaan huolellisesti, puhdistetaan ja lankataan:

 • Ota pohjalliset ja kengännauhat pois kengistä, ja aseta kengät kuivumaan huoneenlämpöön.
 • Jos pohjalliset ovat hyvin likaiset, voit pestä ne käsin, kädenlämpöisessä vedessä hienopesuaineen kanssa.
 • Kun kengät ovat aivan kuivat, puhdista ne pehmeällä harjalla. Esimerkiksi pehmeä hammasharja sopii hyvin kenkäharjan puuttuessa. Jos kengissä on savea tms. tiukkaa likaa niin ne voi pyyhkiä pois pehmeällä märällä rätillä tai sienellä, esimerkiksi vanhalla sukalla. Tämän jälkeen kuivata kastunut nahan pinta uudestaan.
 • Nahkaisia vaelluskenkiä on kahdenlaisia: Gore-tex kalvolla suojatuille vaelluskengille riittää nahkaa hoitava kenkärasva. Vanhat vaelluskengät, joissa ei ole Gore-tex -kalvoa, täytyy rasvaamisen jälkeen vielä vahata suojaavalla kenkävahalla.
 • Levitä hoitava kenkärasva, esimerkiksi Nahkiss tai valjasrasva, pehmeällä, puhtaalla rätillä. Voit käyttää vanhaa sukkaa, jonka laitat käteesi, niin levittäminen on helppoa. Levitä rasvaa kaikkialle ja hiero se nahkaan pyörivällä liikkeellä.
 • Anna rasvan imeytyä ainakin 30 minuuttia.
 • Jos sinulla on Gore-tex -kalvolla suojatut kengät: hienoa, olet melkein valmis! Kiillota kengät sileällä, pehmeällä kangasrätillä, esimerkiksi vanhoilla sukkahousuilla. Kengät on helppo kiillottaa kun ne laittaa omaan jalkaan.
 • Jos sinulla ei ole Gore-tex -kenkiä: levitä kenkiin suojaavaa vahaa, esimerkiksi Meindl sportwax toimii hyvin. Levitä vaha tasaisesti ja hiero se nahkaan pyörivin liikkein. Kiillota lopuksi kengät sileällä, pehmeällä kangasrätillä, esimerkiksi vanhoilla sukkahousuilla. Kengät on helppo kiillottaa kun ne laittaa omaan jalkaan.
 • Pujota lopuksi kengännauhat takaisin kenkiin ja aseta kuivat, puhtaat pohjalliset takaisin.
 • Säilytystä varten laita kenkien sisään sanomalehtitolloja, niin ne pysyvät hyvin muodossaan.

Tässä juhlavuositehtävässä saat kaivaa kengät jo nyt kaapista ja lankata ne valmiiksi kesäkautta varten:

 1. Irrota kengännauhat. Puhdista kengät huolellisesti hiekasta ja pölystä – vanha pehmeäharjaksinen hammasharja toimii hyvin. Jos käytät märkää rättiä tai pehmeää sientä, anna kenkien kuivua puhdistamisen jälkeen.
 2. Levitä vaelluskengille tarkoitettua vahaa käyttäen apuna kangasrättiä, esimerkiksi vanhaa sukkaan.
 3. Hiero vahaa nahkaan pyörivällä liikkeellä.
 4. Anna vahan imeytyä yön yli.
 5. Kiillota pinta paremmin vettä hylkiväksi käyttäen pehmeää vanhaa sukkaa tai jopa sukkahousuja

Ota hoidetuista kengistä kuva ja lähetä se (leppavaaran.korvenkavijat(at)gmail.com) tai omalle johtajallesi, joka laittaa sen eteenpäin. Muista kertoa viestisi otsikossa, mikä tehtävä on kyseessä!