Eräohjelma

Leppävaaran korvenkävijöissä suoritetaan tavallisen Suomen partiolaisten partio-ohjelman rinnalla erityistä eräohjelmaa. Se on lippukunnan oma, erityinen ohjelma, joka on saanut vaikutteita vanhemmista, aikaisemmin käytössä olleista partio-ohjelmista. Erätaidot ovat LeKon olennainen painopiste, ja eräohjelman avulla jokainen lippukuntalainen saa mielekkään ja kattavan keinon oppia niitä.

Toisin kuin virallinen partio-ohjelma, LeKon eräohjelma ei ole tiukasti sidottu ikäkausiin, vaan sitä voi suorittaa tavallisen partio-ohjelman rinnalla missä ikäkaudessa tahansa, esimerkiksi vasta aikuisena. Suositeltavaa suorittamisen aloittaminen on kuitenkin seikkailijaikäisenä, eli noin 10-11-vuotiaana.

Eräohjelmassa on kolme luokkaa, järjestyksessä helpoimmasta haastavimpaan: III-luokka, II-luokka ja I-luokka. Jokainen luokka sisältää erä- ja partiotaitoihin liittyviä suorituksia, kuten majoittumista, solmuja, vaeltamista ja retkiä sekä varustehuoltoa. Kussakin luokassa on myös suoritettava tietty määrä retkiä, joiden pituus ja vaativuus vaihtelee luokan mukaan. Esimerkiksi ensimmäisen luokan suorittajan on suunniteltava ja toteutettava vähintään 4 yötä kestävä vaellus erämaa-alueella.

Jokainen luokka huipentuu salaperäiseen riihitykseen, jossa opitut taidot pääsevät koetukselle. Riihityksen suorittanut lekolainen saa riihitysmerkin: III-luokasta pronssisen, II-luokasta hopeisen ja I-luokasta kultaisen. Kerää kaikki!

Eräohjelman suorittamisen apuna on LeKon ikioma eräkirja, johon kerätään merkinnät suorituksista. Kirja sisältää myös runsaasti hyödyllistä käytännön tietoa aina solmuohjeista huutoihin. Kirja jaetaan jokaiselle uudelle lippukuntalaiselle.