Ilmastonmuutosvoimaprojektissa istutettiin hedelmäpuita sekä kasvimaa seikkailijoiden voimin

Kanervan pihalla torjutaan nyt ilmastonmuutosta hedelmäpuiden ja kasvimaan avulla!

Seikkailijaryhmät Koirat ja Karhut istuttivat kololle 1.6 omena- ja luumupuita, perunoita, herneitä sekä mansikoita. Kaikki kasvit toimivat hiilinieluina, ne sitovat energiansa auringonvalosta fotosynteesillä, jonka lähtöaineet ovat hiilidioksidi ja vesi. Erityisen tehokkaita hiilinieluja ovat puut, sillä ne ovat pitkäikäisiä. Liian suuri kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin määrä ilmakehässä aiheuttaa merkittävästi ilmaston lämpenemistä, joten hiilidioksidia sitomalla voidaan suoraan hillitä ilmastonmuutosta.

Kaikissa kasveissa on myös kukkia, mikä auttaa pölyttäjähyönteisten populaatioiden suojelussa. Pölyttäjähyönteiset ovat keskeisessä roolissa ekosysteemissä, mutta niiden määrä on muun muassa ympäristömyrkkyjen takia vähemään päin.

Spottaa Heinosen Herneperhe! Kesäkuun lopussa kastelukierroksella kasvimaalta löytyi kymmeniä hienoja herneentaimia, jotka istutettiin 1.6 pelkkinä siemeninä. Myös mansikantaimiin oli puhjennut kukkia – satoa on luvassa, jos pölyttäjähyönteisiä riittää pölyttämään kasvit! Herneet ovat projektin kannalta erityisen keskeisiä, koska ne ovat loistava lähiruuan lähde ja ilmastonmuutosta torjuva kasvi. Herneen juurinystyjen bakteerit sitovat ilmasta typpikaasua ravinnemuotoon (välttämätöntä kasvin kasvun kannalta), joten sitä ei tarvitse erikseen lannoittaa. Lannoitteiden valmistus on ympäristöä kuormittavaa.

Sinäkin voit kasvattaa herneitä kotona vaikka mullalla täytetyssä maitotölkissä! Herne on erityisen hyvää ravintoa, koska siinä on paljon proteiinia ja vitamiineja. Hernettä voi käyttää esimerkeiksi keitoissa ja pyöryköissä proteiininlähteenä lihan sijaan. Kasvisruoan suosiminen on yksi tärkeistä arjen valinnoista, joita jokainen voi tehdä omaa hiilijalanjälkeään pienentääkseen.

Projektissa kannustetaan kasvisruoan suosimiseen, sillä se on helppo tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Suomessa ruokavalion osuus yhden ihmisen hiilidioksidipäästöistä on laskennallisesti noin 18%.

Heinäkuun alussa talkoiden yhteydessä myös saatiin varmistus sille, että Säterinmetsässä on pölyttäjähyönteisiä, sillä mansikoissa oli jo marjoja ja Oiva-omenapuussa omenoita! Hieno juttu!

Jos haluat tietää projektin kasveista enemmän, voit vierailla Kanervalla lukemassa hienot infolaput. Jätäthän kuitenkin mahdollisen sadon kasvamaan, että se on tarkoitus käyttää kokouksessa syksyllä.

Projekti on toteutettu Suomen Kulttuurirahaston Ilmastonmuutosvoima-projektista Suomen nuorisosäätiö Allianssin kautta.

 

Teksti: Suvi Laitinen
Kuvat: Verna Vihervuori ja Suvi Laitinen